Δελτίο Τύπου

Η ανάγκη να γεννά φιλοτιμία ή το φιλότιμο να ρυθμίζει το χρέος?
Διαλέξαμε το δεύτερο, πολύ λίγο, η αλήθεια, πριν υποχρεωθούμε για το πρώτο.
Μιλούμε ως άτυποι ακόμη εκπρόσωποι όλων εκείνων, που αποφοίτησαν ή και που μόνο φοίτησαν στο «Σταυράκειο Γυμνάσιο- Λύκειο Ανωγείων» δωρεά και δαπάναις των ευεργετών μας Μιχαήλ και Λετίτσιας Σταυρακάκη.
Εξήντα τέσσερα χρόνια μετά τη θεμελίωσή του το Σχολειό αυτό μετρά 57 σχολικά έτη με 1795 Αποφοίτους και περί τους 300 που διέκοψαν.


Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, προερχόμενοι από 86 χωριά εκτός από τα Ανώγεια και κάποιες άλλες χώρες, εξόν από στέγη και τροφή βρήκαν και δρόμο ανοιχτό κι φοίτησαν σε αυτό το Σχολιό σε μια εποχή, που το να έχεις βγάλεις Σχολαρχείο ισοδυναμούσε με μεταπτυχιακό!
Κι όλοι αυτοί έμαθαν γράμματα κι έζησαν κι έγιναν άνθρωποι και πολλοί προόδεψαν στις Επιστήμες και τις Τέχνες χάρη στη γενναιοδωρία ενός οικονομικού μετανάστη, ενός Ανωγειανού Ανθρώπου, που παιδί ούτε δώδεκα χρονών ξυπόλητο και μόνο ξενιτεύτηκε και δούλεψε ακατάβλητα και στερήθηκε κι όταν πρόκοψε, θυμήθηκε τον τόπο του και κατάθεσε δώρημα τον ιδρώτα μιας ζωής, για να μη ζήσουν κι άλλοι όσα εκείνος έζησε.
Αυτή τη σπουδαία πράξη αλτρουισμού θέλοντας να τιμήσουμε και να την προβάλουμε ως μεστό πρότυπο γνήσιου πατριωτισμού, κοινωνικής αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, μια παρέα αποφοίτων αποφασίσαμε τώρα που «οι καιροί ου μενετοί», να προτείνουμε την οργάνωση μας σε Σύλλογο και μιμούμενοι το κατά δύναμη το πρότυπό μας, μονοιασμένοι και ανεξίκακοι να δηλώσουμε παρόντες και πρόθυμοι να κάνουμε για τον τόπο μας οργανωμένα και εξακολουθητικά ό,τι περνά από το χέρι μας.
«Όταν το τοπίο είναι θολό και δεν ξέρεις που βαδίζεις, κοίτα από πού έρχεσαι» λέει σαν ταξιδιωτική οδηγία μια Αιγυπτιακή παροιμία!
Είπαμε λοιπόν ως πρώτο βήμα επιστροφής, πες είδος«επαναπατρισμού», να βρεθούμε στα Ανώγεια την επαύριο της επετείου του Ολοκαυτώματος(Τρίτη, 14 Αυγούστου 2018, ώρα 10 το πρωί) στον αύλειο χώρο του Σχολειού μας ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, πρώτη φορά, Φοιτήσαντες και Απόφοιτοι, φίλοι και συμμεριζόμενοι την κεντρική ιδέα του εγχειρήματος, πως δεν αρκούν οι σκόρπιες επετειακές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής και πως το αίτημα των καιρών είναι η έμπρακτη έκφραση της ευγνωμοσύνης και της συλλογικής δράσης, που θα πει η ανάληψη της ευθύνης, που μας αναλογεί!
Κι εκεί, αφού αποκτήσουμε και νομική υπόσταση και μοιραστούμε προσωπικές στιγμές και εμπειρίες, κοινές ανησυχίες και καλές ελπίδες, να πείσουμε πως «αυτοί που γύρισαν, δεν έφυγαν ποτέ!».

Σας περιμένουμε όλους και ο καιρός βοηθός.


© 2021. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΣΤΑΥΡΑΚΕΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ. Powered by antilipsis